SZENT KRISTÓF KÁPOLNA
SZÁNTÓDPUSZTA

A puszta fölötti domb mindenképpen olyan hely, amely kínálja a lehetőséget, hogy templomot, vagy kápolnát emeljenek. Itt található a mai Szent Kristóf- kápolna, melynek elődjét a török pusztítás utáni újjáépítés és a puszta újbóli betelepítése idején, 1735-ben építették fazsindellyel, fatoronnyal, majd 1820-ban felújították, átépítették.
1821-ben avatták újra, s ajánlották ismét  Szent Kristóf kegyeibe.
A kápolna tövéből át lehet látni a Tihanyi-félszigeten emelt kéttornyú apátsági templomra, kevéssel jobb irányban a külső–somogyi dombok és erdők hullámoznak. A bejárat előtt látható  tölgyfából faragott missziós keresztet 1925-ben állították.

Kápolna belső

Szent Kristóf a zarándokok, utazók, legújabban az autósok védőszentje. A kápolna oltárképe híven őrzi a legendát. Azt a jelenetet ábrázolja, amikor a szent a gyermek Jézust vállán viszi át a megáradt folyón. A freskót az 1930-as években Miklósi Gábor festette. Évente egyszer, július utolsó vasárnapján Kristófnapkor,  tábori szentmisét követően, egyházi szertartás keretében történik a járművek és a járművezetők megáldása.

A mélyebb kötődést érzők, akár életük legfontosabb eseményének - esküvőjük - színhelyéül is választhatják Szántódpusztát.

Szentmise a Kristóf-kápolna tövében

I. Szent Hubertus mise SzántódpusztánA megérdemelt jutalom

 


Tel.:/ fax: 06-84-348-947
06-84/ 348-946
mob.: 0630/458-16-13

 

Ha ide kattint szantodpuszta.hu oldalra jut
Honlapkészítés